top of page
  • Skribentens bildAnnaf Åhlgren

IRL yogaklasser vs Inspelade yogaklasser

Kliv ut genom dörren! Vi människor behöver mötas, stötas och blötas ihop. Vi är i grunden flockdjur. I ensamheten växer ogräset, rädslan och skuggorna. Vi kan gömma oss bakom våra skärmar och gardiner och låta misstroendet gro.


Vi håller på att tappa bort varandra. Den lilla stunden av ordutbyte med kassabiträdet i matbutiken. Att lukta på basilikan och klämma lite på tomaterna. Samtalet med expediten när man ska köpa nya jeans. Hen som ser dig och kan tipsa om ett nytt märke som är typ skräddarsydd för din rumpa. Eller yogaläraren som ser dig in i ögonen när du går in i salen. En fjäderlätt hand mot din axel. Det är liv!! Kanske tjänar du tid genom att klicka hem dina matvaror, rulla ut mattan vid datorn med telefonen bredvid istället för att ta bussen till gymet? Kanske har du inte dåligt passande jeans bortglömda i ett hörn eftersom det var jobbigt att skicka retur. Kanske räddar du världen på dina sparade minutrar? Planterar om dina växter, lyssnar på ett inspirerande föredrag i lurarna? Eller spelar du ännu fler omgångar av Candy Rush, tittar på kattvideos och håglöst öppnar kylskåpet igen?


I yogavärlden idag finns ett enormt utbud av inspelade klasser. Vissa är gratis medan andra kostar lika som en live-klass. Lättillgängligheten är fantastisk. Många studios erbjuder dessutom att spela in sina klasser så även om du fysiskt inte kan vara med, får du hänga i en sal med elever via länk.


Jag tycker det är så dåligt. Yogaläraren blir sämre live för hen behöver hela tiden förhålla sig till kameran. Tekniken strular, sladdar och belysning… Volymen på musiken anpassas till kameran. Läraren lämnar inte sin matta för att assistera överkom hon behöver vara i bild. För de elever som är på plats i salen blir kvaliteten sämre.


Under de tiotusentals klasser jag hålla genom åren så är det inte hur många grader du vinklar bakre foten i Vira två det handlar om. Det är energin i rummet, där kroppar, andetag och själar får synkas. Mitt hjärta och elevernas hjärtan börjar pulsera i rytm, i en dans lika gammal som tiden själv. Vi minns på cellnivå att vi hör samman.


Kvaliteten på en liveklass jämfört med en inspelad är typ som mellan din italienska kompis mormors köttfärssås och Sibyllans varmkorv.


Vad väljer du?


Ytterligare argument för IRL yogaklasser: Små studios överlever inte om ni inte dyker upp! Det kommer bli samma förändring som skett i dagligvaruhandeln där galleriorna tagit över och småbutikerna dött. I yogavärlden innebär det att det blir underbetalda yogainstruktörer på de stora kedjorna som håller liveklasser och en efter en slutar de erfarna yogalärarna att hålla klasser eftersom det inte finns studios kvar. Kvaliteten på yogan sjunker eftersom det inte finns tillräckligt mycket arbete för lärare att kunna leva på sitt yrke. Yogan utarmas. Förutom för de få som har råd att åka på retreats. Ta ansvar! Gynna det mänskliga mötet!Fördelar med IRL

  • Du ser riktiga människor

  • Du blir sedd Yogaläraren anpassar sin undervisning till yogisarna hon möter

  • Miljöombyte är lika med ny energi


Nackdelar med IRL

  • Kostar mer

  • Tar mer tid pga resa mm.

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page