Send it forward 2

Tobakshandeln på Engelbrektsgatan var liten och trång. En barsk äldre dam förestod den lilla handeln som just inte hade så mycket att välja på i godisväg men olika sorters kolor fanns där ju. De flesta kolor kostade 10 öre. Och så fanns det Guldkola: 25 öre! Superdyra. Eva och jag köpte för 1 kr var.

Vi gick hem till Eva för att leka med hennes Barbiedockor och äta vårt godis. Eva såg att jag hade tio kolor och en Guldkola. Jag erkände att jag hade snattat den. Eva blev jätteargextrabilder_text115_large och sa att om jag tog något så var jag en tjuv! Hon fick mig att gå tillbaka till Tobaksaffären med kolan.

Mycket motvilligt och extremt generad berättade jag för tanten i affären att jag hade tagit kolan men nu ångrade mig och önskade lämna tillbaka den. Ni kan tänka er klumpen i min mage.

Vad tror ni tanten gjorde? Skällde ut mig efter noter? Ringde mina föräldrar? Nej, hon tog en godispåse, fyllde den med tio stycken Guldkola och gav den till mig. Hon sa att maken till mod hade hon inte sett.

Jag minns inte idag om jag var klok nog att ge kolorna till Eva eller om vi delade dem. Men jag präglades den dagen. Det lönar sig att vara ärlig!

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *